Kosmetyki lawendowe i lawenda z Prowansji - sprzedaż hurtowa

 

Lawenda jest symbolem południowej Francji. Pola lawendowe ciągną się od Lazurowego Wybrzeża (Nieci) aż po Górną Prowansję i Marsylię. Jest to ogromne dziedzictwo tamych regionów. Sztuka uprawy przekazywana jest z pokolenia na pokolenia. To wielka duma, która rozsławiana jest na cały świat. Znana była już w Starożytnym Rzymie oraz Grecji, a w Średniowieczu znalazła zastosowanie głównie w medycynie. Samo słowo lawenda pochodzi o łacińskiego słowa lavanderia (pranie) i ono wskazuje nam pierwsze zastosowanie lawendy, gdyż używano jej do odświeżania i perfumowania wypranych ubrań. XX wiek przyniosł lawendzie największa sławę. To wtedy zaczęła się jej uprawa na szeroką skalę aż do dziś. A raczkujący wtedy przemysł perfumeryjny rozsławił ją na cały świat poprzez produkcje perfum, mydeł marsylskich, środków czystości oraz woreczków zapachowych do szafy.

 

Francuska lawenda jest wyjątkowa. Śródziemnomorski oraz alpejski klimat sprawia, że południe to dla niej wymarzone miejsce do wzrostu oraz wydobycia z niej tego, co najlepsze. Cechuje się ona niezwykłym aromatem, swieżością, której pozbawiona jest lawenda uprawiana w innych regionach Europy.

 

1. Lawenda z Prowansji – odmiany

 

Okres kwitnienia lawendy przypada na końcówkę czerwca i trwa aż do połowy sierpnia. Posiada ona wiele odmian, które charakteryzują się odmiennymi cechami. Najważniejsze z nich to lawenda prawdziwa (lavande fine) oraz lawandyna (lavandin).

Lawenda prawdziwa (Lavendula Angustifolia, Lavendula Officinalis) porasta zazwyczaj przedalpejskie pogórza 700-800 m n.p.m. Jest to gatunek odporny na górski klimat. Służy w głównej mierze pozyskaniu olejku eterycznego, a ten jest wyjątkowy! Jego zapach jest świeży, kwiatowy, żywy i bardzo deceniany w przemyśle perfumeryjnym. Kwiaty nawet po wysuszeniu są żywo fioletowe.

Lawandyna zaś to odmiana rozrastająca się szybciej i bujniej. To hybryda (Lavendula intermedia lub hybrida), którą możemy spotkać na nizinach i jest mniej wymagająca w uprawie. Olejek lawandynowy jest ostrzejszy, bardziej wyrazisty i intensywny. Jako susz kwiat są mniej nasycone kolorem. Są bardziej niebieskie niż fioletowe. Posiada bogatszy kwiatostan i daje więcej olejku eterycznego, dlatego znajduje zastosowanie w kosmetykach (między innymi w mydłach marsylskich), w środkach czystości oraz jako susz (ze względu na intensywny zapach).

 

2. Właściwości lawendy i zastosowanie

 

Lawenda, dzięki swojej uniwersalności w zastosowaniu, jest swojego rodzaju fenomenem. Nie tylko ozdabia wazony, ogrody i balkony, ale posiada również cenne walory aromaterapeutyczne, pielęgnacyjne i zapachowe. Jest również przydatnym dodatkiem ułatwiającym codzienne obowiązki domowe (w odświeżaczach, woreczkach z suszem lawendowym, środkach czystości).

Olejek eteryczny z lawendy to substancja bardzo złożona chemicznie. Posiada naturalne substancje zapachowe takie jak: octan linalilu, linalol, geraniol, kumaryny oraz eukaliptol (cineol), które odpowiadają za jej świeży aromat. Lawenda jest szeroko znana ze swoich właściwości aromaterapeutycznych:

 

- działa antyseptycznie, antybakteryjnie i odkażająco

- uspokaja, relaksuje, koi nerwy,

- pomocna przy stresach, lękach, bezsenności

- udrażnia drogi oddechowe, pomocna przy katarze, przeziębieniu,

- koi miejsca ugryzione przez owady

- łagodzi bóle migrenowe

- koi zmiany skórne tj. egzemy lub atopowe zapalenie skóry

 

3. Kosmetyki lawendowe

Lawendą pachnie duża część Południowej Francji. Jest symbolem tamtejszych sklepików z souvenirami, drogerii oraz mydlarni.

Jeśli prowadzą Państwo sklep z kosmetykami naturalnymi lub też mydlarnię, to serdecznie polecamy:

 

Mydła marsylskie lawendowe ( z kwiatem lawendy lub też bez):

✔ mydło Le Chatelard 300g

✔ Fer a Cheval 300g

✔ Kwiat lawendy 100g

✔ Lawenda z Prowansji

✔ Lawenda AOP

✔ Lawenda z Prowansji bez olejku palmowego

✔ Kwiat lawendy bez oleju palmowego

 

➤ Olejek eteryczny Lavande lub lavandin

➤ Świeca sojowa o zapachu lawendy

➤ Zapachy do domu (dyfuzor, mgiełka do pościeli, spray do pomieszczeń)

➤ Susz lawendowy

➤ Woreczki z suszona lawendą do szaf, szuflad, łazienek